Vanaf vorig week zat ik in een dipje, een uiteindelijk kort dipje weliswaar maar toch. De reden: mijn Garmin 1000 liet me in de steek.

Dat ik een die-hard fan ben van alle Garmin-gadgets was jullie al langer duidelijk. De term: “hier kom je anders nooit zonder Garmin” heeft naast een nostalgische ook een kwalitatieve kant namelijk. Al jaren laat ik mij op mijn ritjes begeleiden door de door de jaren heen flink innoverende Garmin-tak die gebruikt wordt bij het sporten.

pt-forerunner305hr-LGJaren geleden, toen ik nog van mening was dat hardlopen goed was voor het menselijk lichaam, begon de Garmin-verslaving met de aanschaf van de Garmin Forerunner 305. Een flink uit de kluiten gewassen pols-GPS-sporthorloge. Qua design niet top of the bill maar wel een enorme vooruitgang als het ging om het monitoren van je sportactiviteiten. Het robuuste (en knaloranje of was het nou rood ?) polscomputertje gaf niet alleen de snelheid aan maar kon ook je hartslag weergeven. Verder kon je ook tussendoor van sport veranderen, erg handig in de tijd dat ik nog duathlons deed.

Maar het meest bijzondere was nog wel dat het apparaatje het altijd deed. Door weer en wind, na talloze malen laten stuiteren en zelfs een keer van een balkon gestuiterd, de 305 bleef het altijd doen. Wat dat betreft sloot dat aan bij het credo van Volkswagen: maakt niet uit hoe iets eruit ziet, als het maar werkt en blijft werken.
garmin-edge-705

Toen ik door de jaren heen steeds verstandiger werd en het hardlopen inruilde voor alleen nog maar (veel) fietsen) was het echter gedaan met de 305 en werd deze na jaren trouwe dienst zonder emotionele barrières ingeruild voor het nieuwste snufje uit het Garmin-laboriatorium: de Garmin Edge 705. Een kleine stap wellicht voor Garmin maar een grote stap voor de mensheid. Wat een lot uit de loterij was dit zeg. Je had geen kaartjes met daarop de nummers van de te volgen fietsknooppunten meer nodig want je had gewoon een kaart waarop je een van te voren route kon volgen en je zelfs laten navigeren. Of je reed gewoon een paar uur een bepaalde kant op en je toggelde met het hippe joystickje gewoon naar huis. Dit was echt helemaal top en ik was er echt van overtuigd (ook een prima aankoopmotivatie voor thuis) dat dit apparaatje mij voor de rest van mijn leven gelukkig ging maken en dit zou met garantie mijn laatste Garmin-aankoop blijken te zijn.

garmin-edge-800-cyclying-computer_2Blijkbaar had Garmin dit laatste in de gaten en dus moest er wederom geinnoveerd worden. En dat deden ze dan ook en een paar jaar later werd de Garmin Edge 800 geintroduceerd. Niet geheel onverwachts want net als de Iphone producten worden ook de Garmin-hebbedingetjes langzaam en geleidelijk aan je voorgeschoteld, ver voor de daadwerkelijke release.

De specificaties logen er echter weer niet om. Weg met de joystick want de Edge 800 werd uitgerust met een touchscreen. Maar nog belangrijker was het begeleidende tekstje bij de lancering van het product: Voor de ontwikkeling van de Edge 800 is nauw samengewerkt met Team Garmin, de Pro Tour wielerploeg waarvan Garmin al meerdere jaren hoofdsponsor is. “Bij Team Garmin kunnen wij gebruik maken van de allernieuwste technologieën,” aldus Tyler Farrar, Garmin’s sprintsensatie. “De Edge 800 houdt al onze resultaten bij en maakt trainingen interessanter. Overal ter wereld kunnen we routes plannen en rijden, zowel on als off-road. We vinden altijd de weg terug naar de start.”

Hoe kan je daar nou weerstand tegen bieden ook al was de toenmalige adviesprijs (geheim ivm thuisfront) er 1 waar een paard de hik van kreeg, de specificaties waren adembenemend. Het touchscreen werkte perfect en snel, ook in de regen, de GPS was razendsnel en de kaarten haarscherp. Het navigeren was ook weer vele malen makkelijker, wilde je ergens heen dan hoefde je alleen maar op een punt op de kaart te drukken en de route werd razendsnel voor je gemaakt. Maar het allermooiste vond ik eigenlijk het nieuwe mount-systeem. Geen ti-rips meer nodig maar de mount werd met handige rubberen elastiekjes vastgemaakt en hierop kon je de Edge van zowel rechts-om als linksom in no-time op je fiets draaien. Briljant !

En ook dit geschenk uit de hemel van Garmin functioneerde weer perfect. Nooit een vastloper of hapering, in de drang naar perfectie was Garmin het belangrijkste ook nu weer niet vergeten: als hij het maar doet. Van dit apparaatje zou ik decennia gaan genieten. Totdat…

edge 1000Je raadt het al, Garmin introduceerde dit jaar in het 2e kwartaal de Garmin Edge 1000. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgen bij Garmin, maar volgens mij hebben zij een heel team aan Rasta Rostelli’s in dienst die continue mijn geest aan het afspeuren zijn op ideeën of wensen die ik heb als het gaat om de gedroomde nieuwe features.

Zo miste ik de Wifi-functionaliteit, de connectie met je smartphone, vond ik het scherm van de 800 eigenlijk te klein en te onduidelijk, en miste ik het makkelijk switchen tussen gebruikersprofielen. Wat denk je, allemaal geïntegreerd in Edge 1000 en natuurlijk weer peperduur. Dus goed en dus direct aangeschaft.

En ik leefde nog lang en gelukkig met de allerbeste Garmin ooit geproduceerd. Tot vorige week. Het ondenkbare gebeurde: de Garmin Edge 1000 deed helemaal niets meer. In shock belde ik de support-lijn (direct iemand aan de lijn, top !) en volgde als een zombie de tips op die de Belgische (?) mevrouw voor mij opsomde. Zonder resultaat. Volgende optie: opsturen ter reparatie.

Schermafbeelding 2014-11-19 om 18.08.07Met een brok in mijn keel verzond ik my precious aangetekend naar Garmin. Een dag later kreeg ik een mailtje dat mijn kindje in de vakkundige handen was van de Garmin-gecertificeerde reparateur. Blijkbaar was deze niet vakkundig genoeg (of mijn Garmin te kapot) want drie dagen later kreeg ik de mail die links staat afgebeeld.

In 1 klap werd mijn rotsvaste vertrouwen in Garmin weer hersteld. Het stond er gewoon echt: toestel omgeruild. Een dag later overhandigde de meneer van UPS  de spiksplinternieuwe Garmin Edge 1000 met alle toebehoren en nog nooit zal een pakketbezorger zo enthousiast zijn onthaald.

En vandaag heb ik er al weer een rondje mee gereden en het zal wel een combinatie van blijdschap en perceptie zijn maar ik in maanden niet meer zo lekker gefietst en ben ik op plekken geweest waar “je anders nooit komt zonder Garmin”.

Garmin: bedankt !

 

ps. hier kan je trouwens een verdraaid goede review lezen over Garmin Edge 1000