Gisteren had de familie Jaxiting weer eens afgesproken met de Koning en zijn gevolg uit Almere en naar goed gebruik rij ik dan altijd op mijn fiets naar zijn kasteel.

IMG_2847De hele week zag ik het al een beetje aangekomen: het jaarlijkse ritje naar Almere zou ook nu weer in volledige eenzaamheid verreden worden. De fietsboys hadden het te druk, waren nog dronken van de vorige avond of moesten al weer vroeg terug zijn en dus vertrok ik solo om 11.00 richting tussenstop nummer 1: de pont van Schoonhoven. En het goede nieuws was: het zou een keertje langer droog blijven dan tien minuten. Voor de zekerheid had ik toch maar het door de Koning verfoeide spatbordje aan de zadelbuis geklikt.

foto 2

Eenmaal wiel aan land gezet in de Krimpenerwaard begon direct het genieten al want de slingerweg naar Cabauw is echt een lust voor het oog. Met aan de rechterkant de beroemde zendmast annex kerstboom meander je lekker langs Lopiker Wetering om net voor het dorpje af te slaan en de polder verder in te rijden langs dorpjes als Polsbroekerland, Benschop, Montfoort, Harlemen en Kockengen om vervolgens de A2 over te steken.

foto 3Hier kom je in Breukelen en vervolgens sla je linksaf om langs de geweldig mooie Vecht te rijden. Hier spat de rijkdom uit verleden je om de oren met alle kastelen, buitenplaatsen en theekoepels. En het wordt vervolgens alleen maar mooier als je vanaf Overmeer bovenlangs de Ankeveensche plassen rijdt. Over een smal fietspad door de ongerepte natuur, het zgn. Googpad, rij je letterlijk tussen het water in, kom je helemaal niemand tegen en dus rij je volgens Strava in 7min34 (7e plek) weer over de polderweg richting Muiden.

Dit ongerepte verandert echter als je over de Keverdijk richting 1 van de drukste bruggen van Nederland rijdt die ons over het water van het Gooimeer naar Almere voert: de Hollandse Brug. Hier razen de auto’s over de A5 je voorbij als je met Mach 3 tegen deze lange klim opdraait in de hoop in de buurt van het plaatselijke Strava-record te komen. Verder dan een 59e plek ben ik niet gekomen maar het leidt wel lekker af.

foto 1Eenmaal in de Flevopolder aangekomen rest je dan nog maar 15 kilometer tot de plaats van bestemming maar in plaats van een fietspad door de bebouwde kom word je door een prachtig park geleid: het Kromslootpark. Slingerend over betonplaten heb je helemaal niet het gevoel dat je al in Almere bent aangekomen en zo kan het zijn dat je voor je na ruim 3 uur ineens op de plek der bestemming bent. Mede door de heerlijk wind in de rug kom je dan lekker uitgerust aan en met een hartelijk welkom in het vooruitzicht kan je aan de Koning je Garmin-cijfertjes met een gerust hart overleggen. Alleen jammer dat hij bij aankomst alleen maar aandacht had voor mijn amateuristische spatbordje….