Eindelijk vandaag weer eens naar buiten gegaan voor een kleine 55 km

Giessenburg is een dorp in de gemeente Giessenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 4800 inwoners (2006). Als dorp is het ontstaan in 1957 door een herindeling van Giessen-Nieuwkerk en Peursum. Tot de gemeente Giessenburg, die in 1986 opging in de gemeente Giessenlanden, hoorde ook Giessen-Oudekerk. Giessenburg is ook de naam van een slot dat gebouwd is aan het begin van de vijftiende eeuw op een eiland in de Giessen, niet ver van het dorp Giessen-Nieuwkerk. Het slot is eeuwenlang van grote betekenis geweest voor het gebied rond de Giessen. De heren van Giessenburg (later d’Ablaing van Giessenburg) waren ook erfwatergraaf van het waterschap de Overwaard. In de zeventiende eeuw was het slot met de bijbehorende heerlijkheden Giessenburg en Giessen-Nieuwkerk eigendom van de familie Van Marlot uit Den Haag. Rond 1800 is het slot Giessenburg afgebroken

Noordeloos is een dorp in de gemeente Giessenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 1760 inwoners (2004).
Noordeloos was tot 1986 een zelfstandige gemeente, maar was dermate klein dat de burgemeester van Noordeloos tevens burgemeester was van de gemeenten Hoogblokland en Hoornaar. Deze functie werd van 1 januari 1946 tot 1 januari 1986 bekleed door Maarten Schakel sr. Op 10 mei 2002 onthulde oud-premier Dries van Agt in Noordeloos een borstbeeld van de oud-burgemeester. Het was gemaakt door beeldhouwer Marcus Ravenswaay, op initiatief van oliehandelaar A.A. de Haan – een goede vriend van Schakel.
In het dorp staat de Boterslootse Molen, een wipmolen die op vrijwillige basis de polder bemaal

Goudriaan is een dorpje in de Alblasserwaard, Goudriaan is de meest oostelijke kern van de gemeente Graafstroom, 808 hectaren, met een uitgesproken agrarisch karakter. Goudriaan telde op 1 januari 2008 847 inwoners en 311 woningen.
Goudriaan is gelegen aan de historische verbindingsweg tussen de vestingsteden Nieuwpoort en Gorinchem, nu de provinciale weg N216. Sinds 1 januari 1986 is het tezamen met zes andere kernen samengevoegd tot de gemeente Graafstroom. Het is een dorp in lintbebouwing langs het riviertje Goudriaan. Het heeft voornamelijk twee lange wegen aan beide zijden van het water, de Noordzijde en de Zuidzijde. De grondsoort in de omgeving bestaat hoofdzakelijk uit laagveen met hier en daar een zandrug, de zogenaamde donken

Goudriaan wordt voor het eerst in de geschiedenis vermeld op 2 mei 1260, toen Hendrik I van Vianden, de 38e bisschop van Utrecht, aan Willem van Brederode toestemming gaf om een kerk te bouwen, een doopvont in de kerk op te nemen en een kerkhof aan te leggen. Floris V, graaf van Holland, erkent op 3 mei 1283 definitief dat Willem van Brederode bewezen heeft recht van hoge heerlijkheid te hebben, o.a. in Goudriaan. De oudste heren van Goudriaan stamden dus uit het geslacht van Brederode. In de latere jaren ging het eigendom met daarbij horende rechten over op verschillende geslachten, deels door koop, deels door vererving. Daarbij is sprake van twee heerlijkheden, namelijk Oud- en Nieuw-Goudriaan. De heerlijkheden zijn opgeheven bij grondwetsherziening van 1848, maar nog altijd draagt het hoofd van het adellijk geslacht Van Tets de naam “van Tets van Goudriaan”.