Vorige week begon dan eindelijk mijn zeer welverdiende zomervakantie en om dat te vieren werd er direct afgereisd naar het middelpunt van het Limburgse klimkruispunt: Vaals.

Ik zal jullie niet vermoeien met allerlei wetenswaardigheden over de historie van Vaals en omgeving maar zal dit artikel slechts gebruiken om jullie 4 heerlijke heuvelritjes van over de duizend klimmeters aan te reiken. Alle ritjes zijn rond de 65 kilometer en leiden door prachtige stukken onvervalste en rustige Limburgse landschapsschoonheid.

Dag 1: Vaals-Eys-Gulpen-Slenaken-Vaalserberg

Voor dag en dauw vertrok ik vanuit Vaals richting Orsbach voor de eerste beklimming: de Lemierser berg. Een lekkere opwarmer van gemiddeld 7% en met uitschieters naar de 10%. Bovenaan kom je in het dorpje en dan koers je direct door naar Simpelveld om daar de Oude Huls op te knallen.

Deze leidt langs het dorp steil omhoog met een gemiddelde van ruim 8% en is ook nog eens relatief lang: bijna een kilometer.  Vervolgens richting Eys voor de onvermijdelijke Eyserbosweg maar als opwarmer doe je dan nog even de Goedenraadsberg (gem 7% met 9,1 max), van Nijswiller naar Wahlwiller oftewel: naar beneden over de Kruisberg ZO en naar boven over de Kruisberg ZW (gem 8.3% met 12,7 max dus een echte opwarmer).

Naar beneden door Eys en direct rechtsaf omhoog de gelijknamige bosweg op. En we weten het allemaal ondertussen: ruim 1100 meter, gemiddeld 7.4 maar met stukken 13 in het bos.  En vandaar ook zijn nummer 3 klassering op de ranglijst der heuvels van Nederland.

Ik had met vorige keer al voorgenomen om de geweldige afdaling daarna ook eens omhoog te doen dus maakte ik een extra rondje via Wijlre om vervolgens de Dikkebuiksweg (ruim 2 kilometer met stukken 10%) eindelijk eens omhoog te rijden, een aanrader !

Over Wittem vervolgens naar mijn gevoelsmatig vervelendste heuvel van allen: Gulperberg Oost. Amper 600 meter en gemiddeld nog geen 10% maar dat stuk 13% op het laatst doet me toch altijd weer even pijn. Zo ook vandaag al was het een stuk minder erg dan gedacht.

Nu het zwaarste stuk ( 7 pittige klimmen in 30 kilometer) voorbij was, reed ik ontspannen over Pesaken richting Slenaken voor de traditionele Loorberg met de lekkere slinger erin. Niet al te steil dus rap naar boven gefietst maar onderweg zag ik nog een ander paadje omhoog. Halverwege kan je namelijk ook via de Rode Kruisweg omhoog en die is een stuk pittiger met stukjes 13% erin. Kortom: ik dus weer naar beneden en het Kersenpad omhoog gedaan.

Vervolgens meanderde ik richting naar wat ik dacht wat mijn laatste heuvel zou zijn van de dag, de geweldige nummer 1 van Nederland: Camerig-Zuid. De enige heuvel in Nederland die zich een beetje kan meten met een bergbeklimming. Bijna 5 kilometer omhoog met een pittig begin en heerlijke haarspeltbochten.

Halverwege werd ik echter bijgehaald (ik was al een beetje aan het uitrijden natuurlijk…) door een Australier net terug van trainingskamp in Schotland. Ik dus aanpikken en gewoon mee omhoog scheuren met die gozer. Vervolgens vraagt hij wat het hoogste punt is van Nederland en of je daar ook heen kan fietsen.

En alhoewel ik al lang en breed aangeschoven diende te zijn bij het familieontbijt was ik de beroerdste niet een escorteerde ik hem omhoog de Vaalserberg op. Een mooie beboste klim van 2 kilometer en met gemiddeld 6%. En dan sta je bovenop ineens in Nederland, Belgie en Duitsland binnen 2 seconden.

Niet slecht voor een eerste ochtend: 64 kilometer met daarin 11 beklimmingen wat resulteert in ruim 1100 hoogtemeters.

Details klik hier.

Dag 2: Vaals-Vijlen- Moerslag-Slenaken-Camerig

Ik zal met voor de volgende 3 ritjes beperken tot een overzicht van de gereden heuvels en eventuele bijzonderheden:

 • Vanuit Vaals naar Vijlen omdoor het dorp heen te rijden en vervolgens de Rugweg (3 kilometer, ruim 9% max) op te rijden richting de Epenerbaan
 • Dan een hele lange afdaling over de Camrig-Zuid richting Dal om vandaar de Schweiberg op te rijden (bijna 2700 meter ruim 7% max maar gemiddeld nog geen 5, opknallen dus)
 • Naar beneden naar Slenaken om vervolgens rechtsaf de Hoogcruts op te rijden (900 meter, 7% gemiddeld met max 11%)
 • Op en neer over Banholt en St Geertruid naar Mheer om daar de Dorpsweg (maar 500 meter maar bijna 9% max) op en neer te rijden en de Stallestraat (660 meter, 7% max)
 • Vervolgens direct bij Bergenhuizen de gelijknamige heuvel op (ruim 10% max) en bij Wesch de Grensheuvel (11%max) op
 • Omgedraaid en vanuit Noorbeek de Schey (2 kilometer maar slechts 3 gemiddeld) op
 • Dan kom je bovenop de Schilberg uit en rij je naar beneden naar Slenaken en vervolgens de Loorberg weer op
 • Om vervolgens af te sluiten met de ondertussen bekende Camerig

Al met al  net geen 60 kilometer en 10 beklimmingen die voor een total aan ruim 1000 hoogtemeters zorgen. Een geschikt ritje voor de beginnende klimmer want er zitten geen echte steile krakers tussen.

Details klik hier.

 

Dag 3: Vaalserberg- De Plank – Slenaken- Gulpen – Camerig

Vandaag ben ik een lekker stuk door Belgie gereden en daarvoor moest ik vanuit de start direct de Vaalserberg oprijden. Aan de achterkant er weer vanaf en en dan kom je in een prachtig heuvelachtig gebied waarbij je tegen de zijkant van de Camerig en later de Loorberg.

Ik vond dit zo’n mooie omgeving dat ik me direct voornam om de volgende dag de hele rit in deze streek plaats te laten vinden. Maar daar over straks meer, nu eerst de hoogtepunten van het ritje van vandaag:

 • Zoals gezegd vanuit Vaals direct de Vaalserberg op (6 gemiddeld met stukken bijna 9%) om achterlangs over de Route du Trois Bornes omlaag)
 • Langs het Kasteel van Sinnich bij Teuven ga je met een kort en pittig klimetje omhoog richting St Martens Voeren
 • Hier ga je slingerend omhoog richting de Plank
 • Vervolgens weer omlaag naar Slenaken om hier de (verboden in te rijden) linkervariant van de Schilberg (gem 7%, max 10,3%)
 • Over Schey en over de Hoogcruts rij je richting Pesaken om daar even om te rijden voor de Groenendalsebergweg (want gem 9% en max 12%)
 • Vervolgens naar Gulpen om daar de Gulpenerberg-West te doen. Minder lastig dan de Oost-variant  want je begint gelijk met 12% om uiteindelijk 8.2% gemiddeld te pakken
 • Langs Overgeul en Broek rij je dan Terpporten in waar de klim over de Camerig begint die mij uiteindelijk in een recordtijd (in 11 minuten boven) weer terug leidde naar Vaals

In totaal telt dit ritje 65 kilometer en ondanks de weinige aansprekende klimmen haal je toch gewoon ruim 1100 hoogtemeters omdat de hele rit op en neer gaat door het prachtige landschap.

Details: klik hier.

 

Dag 4: Vaals – Plombieres – La Clouse – Teuven

Zoals reeds aangegeven was ik de vorige dag zo aangenaam verrast door de schoonheid van het Belgische landschap onder Limburg, dat ik de volgende dag maar de hele rit inplande in dat geweldige gebied. Ik had nog wat mooie afdaling onthouden van de dag ervoor en deze ging ik nu de andere kant omhoog rijden plus het feit dat ik de geweldige La Clouse natuurlijk weer eens moest doen want het was alweer 2 maanden geleden.

Tel hierbij op dat ik ook nog de Vaalserberg aan de achterkant op wilde rijden en je hebt een geweldig klimtochtje:

 • Vanuit Vaals ben ik eerst richting Aken gereden om daar de Preuswald op te rijden. Een lekkere incomer waarbij je toch bijna 100 meter omhoog moet
 • Bij Kelmis ga je lekker pittig op en neer richting Plombieres en zodra je bij Terhagen linksaf slaat begin je aan een 9 kilometer lange, geleidelijke klim die leidt naar het 200 meter hoger gelegen Henri-Chapelle
 • Hier volg je 2 kilometer de doorgaande weg naar het Amerikaanse kerkhof en dan sla je linksaf naar beneden. Een heerlijk afdaling over Birven die ik nu al opneem in mijn lijstje omkeerde klimmen want deze ga ik nog een keer omhoog rijden
 • En dan sta je ineens voor de afslag naar rechts van La Clouse. Al vaker gedaan en vaker over verhaald maar het blijft een geweldige klim. Langzaam oplopend naar 18% en net op dat moment ben je boven. Nieuw: deze keer helemaal zittend gedaan.
 • Je rijdt weer even door over de doorgaande weg vanuit om dan de afslag te nemen naar St Pieters Voeren. Je passeert die andere kanjer van de omgeving (Rullen, max 17%) en slaat rechtsaf Veurs op voor een klim naar het Magnebos, een mooie geleidelijke klim van 2000 meter deels door het bos met percentages tussne de 4 en de 9%.  Erg mooi !
 • Linksaf naar teuven om daar de prachtige Kasteelstraat op te rijden. Een 1200 meter lange klim met 3 haarspeldbochten het Gulpdal uit met een gemiddelde van 7%. Een aanrader !
 • Je rijdt omlaag naar Sippenaken en aan het einde van het dorp begint eigenlijk al de beklimming van naar de Vaalserberg aan de Belgische kant. Tot aan Gemmerich gaat het namelijk op en neer omhoog. Vanuit dit dorp begint de eigenlijke klim
 • De klim begint op het moment dat de Route des Trois Bornes je in een sort Z-bocht door een tunneltje stuurt. De totale klim is 1,5 kilometer lang maar vanaf het bos is hij echt fraai met een aantal haarspeldbochten. Hierdoor blijft het stijgingspercentage beperkt tot maximaal 8 % maar zoals gezegd: het is een fraaie klim

De laatste klim bracht mij weer bovenop de Vaalserberg en hier vandaan was het alleen maar naar beneden naar Vaals. Alles bij elkaar bijna 70 kilometer door een werkelijk prachtige landschap met wederom ruim 1100 hoogtemeters.

Details: klik hier.

 

Het was kortom een geweldige klimweek daar in het uiterste zuidoosten van ons land met in totaal ruim 4400 hoogtemeters en nog belangrijker voor mij en voor de rest van wielerminnend Nederland: we hebben er weer 4 prachtige ritjes bij !