Afgelopen week reisde ik af naar het fietswalhalla Mallorca. Op iets meer dan 2 uur vliegen vind je als wielrenner hier alles wat je nodig hebt om heerlijk te kunnen fietsen: geweldig weer, geweldige wegen en geweldige routes met de nodige hoogtemeters.

Col de sa Batalla + Sa Calobra
IMG_1985Direct vanuit Caimari rij je bijna 8 kilometer verschrikkelijk mooi omhoog. Naast de Puig Major en Col de Femenia is dit de 3e klim die leidt naar het oostelijke hoge Tramuntanagebied. Veel haarspeldbochten en nooit echte hoge percentages zorgen voor een zeer mooie klim met prachtige vergezichten.

Eenmaal boven gaat het oostwaarts richting Gorg Blau en op de splitsing naar Soller neem je de afslag richting sa Calobra. Dit is misschien wel de meest bevreesde klim van het eiland en een must voor elke fietser. Sa Calobra is 10 kilometer asfalt gedrapeerd tegen de zijkant van een berg die afloopt naar zee.  Voordat je deze mag beklimmen moet je eerst de Col de Reis over en vervolgens afdalen naar Port de sa Calobra. Hier kun je vinden hoe dat eruit ziet.

IMG_1982Hier eindigt de weg en moet je rechtsomkeert maken om aan de prachtige beklimming te beginnen. Niet minder dan 26 haarspeldbochten leiden je 668 meter omhoog met een gemiddelde van 7,1%. Regelmatige loopt de stijging op naar boven de 10% en aan het einde is een 360 graden bocht nodig om de de extreme haarspeldbocht te overbruggen.

Je eindigt bovenop Col de Reis en vanaf hier gaat het weer omlaag terug naar de splitsing. Hier loopt de weg richt Sa Batalla nog enkele kilometers omhoog om vervolgens ruim 10 kilometer alleen maar te dalen zodat je lekker fris en fruitig uiteindelijk na ruim 65 kilometer weer in Caimari terugkeert.