Baron van Brakell kan weer trots op mij zijn want ik heb na lange tijd weer over zijn beroemde weg gereden.

Het was al weer meer dan een jaar geleden dat ik de Veluwezoom aandeed om eens lekker dicht bij huis wat aanvaardbare hoogtemeters te verzamelen. De laatste jaren heb ik regelmatig deze streek aangedaan en elke keer is het weer genieten van de prachtige omgeving en verrassende mooie klimmetjes (lees hier of hier).

IMG_2887Dit populairste fietsgebied van Midden-Nederland ligt op een uurtje rijden dus dat is goed te doen, ook als je alleen op pad gaat zoals deze keer. Blijkbaar ben ik de enige zonder belangrijke baan of andere verplichtingen maar dat mocht de pret niet drukken. Een keer lekker eigen tempo rijden, geen urenlange kletspraat aan mijn hoofd hoeven hebben en me ongestoord kunnen overgeven aan de macaber mooie herfsttinten is ook wel eens goed.

Zo gezegd en zo gedaan, de auto neergezet bij hotel de Gouden Tulp in Doorwerth  en op pad. Direct rijd je lekker door het bos op weg naar de Holleweg, een lekkere opwarmer van 7%. Met wat omweggetjes rondom Oosterbeek rijd je richting Arnhem en het is echt opvallend dat in deze streek werkelijk geen millimeter recht loopt. De hele tijd rijd je op en af korte en wat langere klimmetjes.

IMG_2886Boven Arnhem langs kom je uiteindelijk uit bij Rozendaal en hier begint de Veluwse Zoom pas echt. Je begint gelijk met en lange klim van 2 kilometer inclusief een paar echte haarspelden: de Emmapiramide-oost met daarna gelijk de Zijperberg-west. Je bent dan direct boven op de stuwal 90 meter boven het IJsseldal. Hier tegenop lopen allerlei klimmetjes en het plan is om ze allemaal mee te pakken.

Dus rij ik bovenlangs tot het einde en ga dan naar beneden over de Lange Juffer. Terug door Rheden begin ik met de Hullekesberg (2,5 km, max 7%), gevolgd door de Holleweg (2,3 km, max 8%) die geheel bezaaid is met herfstbladeren, lastig fietsen, de Schietbergseweg naar de top van de Posbank (ruim 2 km, max 9%) en uiteindelijk de zwaarste van allemaal: de Zijperberg-zuid (2,3 km, max 8%).

IMG_2890De teller staat reeds op ruim 700 hoogtemeters als ik afdaal weer terug naar Arnhem. Ik had gehoopt op ruim boven de 1000 maar vraag me nu af waar die extra 400 a 500 hm vandaan moeten komen. Ruim een half uur later weet ik wel beter. De Garmin voert mij kriskras door de buitenwijken van de stad en het gaat alleen maar omhoog en omlaag. Nooit geweten dat je zo mooi kan klimmen in een stad in Nederland, een geheel nieuwe ervaring en een aanrader voor iedereen.

Uiteindelijk word ik weer de stad uitgevoerd over mooie, beboste wegen die weer terug naar Oosterbeek leiden en  zo sta ik na 3 uur fietsen weer oog in oog met de Nederrijn. Onder de rivierwal door onder een haag van bomen begeef ik mij naar het toetje van vandaag: De Italiaanse Weg.

IMG_2890Deze weg in 1848 is aangelegd door baron van Brakell die zijn kasteel (Doorwerth) wilde verbinden met station Wolfheze. Hij noemde de weg zo omdat, vooral het eerste stuk met de haarspeldbochten, lijkt op een weg uit Italië. En het moet gezegd, vooral in de herfst is dit een fantastisch mooi weggetje dat geplaveid met klinkers zich omhoog kronkelt tegen de geheel bebladerde rivierhelling op. En heel even vind ik het toch jammer dat de fietsboys er niet bij zijn want dan had ik ze zeker tien keer toegeroepen dat het hier zo macaber mooi is !

Al me al toch maar weer mooi bijna 100 kilometer met bijna 1200 hoogtemeters; niet slecht voor dit prachtige gebied dat bijna in mijn achtertuin ligt. Ik heb zo’n vermoeden dat hier nog wel menig Jaxiting-tochtje gereden gaat worden.