Denk aan Road Trippin’ van de Red Hot Chilli Peppers

De start van de originele rally is op de Piazza Giambattista Bodoni. Via de straten van Turijn, gelegen aan de rivier de Po, wordt de stad in globaal noordelijke richting verlaten. We rijden nog even langs het nieuwe stadion van Juventus en verlaten dan de stad.

Om aan de voet van de enige klim van de dag, de Colle del Collombardo te komen, rijden we om het Parco Naturale Col del Lys heen. Er zijn zo veel mogelijk landelijke asfaltweggetjes uitgezocht door Rob. Vanaf het startpunt in Turijn, op 250m hoogte, is het 60 km naar de voet van de klim. Nadat we het riviertje Stura di Lanzo zijn overgestoken gaat de weg al aardig omhoog en worden de beentjes op spanning gezet. We drinken wat in het kleine plaatsje Viu op ruim 800 meter en 7 kilometer later worden we echt wakker geschud, en hoe !

We slaan rechtsaf , verlaten de doorgaande weg en we kijken direct tegen een muur aan. Kilometers lang komen we niet onder 14 procent en de kleinste tandwieltjes achter moeten direct worden ingezet. Onze plaatselijke wielren-specialist Gerhard van Klijnhout Fietsen had me nog verzekerd dat je met 34×34 makkelijk overal bovenkomt. Dan kent hij waarschijnlijk de geheimen van deze rally nog niet. En nu rijden we nog op asfalt en dat houdt over 3,6 kilometer ook op…

De klim van de noordkant van de Colle del Collombardo heeft een lengte van slechts 9,2 km maar overbrugt wel een hoogte van ruim 1000 meter om op bijna 1900 meter hoogte uit komen. Gemiddeld bijna 11% maar dus met hele stukken boven de 15% en dat op zeer grof gravel waarbij alle druk op het achterwiel moet houden om niet weg te slippen.

Op sommige stukken moeten Rob en ik gewoonweg van de fiets af maar Martin rijdt de hele klim naar boven. Eenmaal bovengekomen op de col worden we echter getrakteerd op een magnifiek en weids uitzicht bij de markante kerk, de Santuario della Madonna degli Angeli. En hier komen toch wel wat emoties los, vooral bij Rob die zo blij als een kind staat te huilen in onze armen. Alle energie die hij heeft gestoken in de voorbereiding van deze reis, de verwachtingen en het samen deze rally ondernemen, zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten, prachtig !

Na de Colle del Collombardo moeten we echter nog gestaag doorklimmen om uiteindelijk op het hoogste punt van de dag te komen op ruim 2100 meter. Hierna volgt de afdaling van 24 km en 1.500 hoogtemeters richting Condove. Het gemiddelde percentage is 6,2% en het maximum 9%. Het bovenste deel van de afdaling over een lengte van 13 km is nog onverhard en de haarspeldbochten zijn zeer verraderlijk door het fijne gravel. Gelukkig zijn de laatste 11 km geasfalteerd. Vanaf Condove gaat het vals plat omhoog door het dal van de rivier de Susa naar het hotel voor de eerste nacht. Dit blijkt een voormalig klooster te zijn waar we onze fietsen mogen stallen in de voormalige kerkzaal.

En of het nou de alle fantastische indrukken van de eerste dag zijn, de moordend zware klim naar de top van de Colombardo, de geweldige pizza in hartje van Susa is of de prachtige kloosterkamer met heerlijk bedden: die nacht slapen we alledrie fantastisch. Vast dromend van wat dag 2 ons gaat brengen…..