Na de vlakke 170 kilometer lange cyclo van afgelopen zondag door het vlakke polderlandschap van de Hoekse Waard, was het vandaag traditiegetrouw weer tijd voor de even lange Klimclassic. 1 verschil: iets meer hoogtemeters !

En dus trokken Frecia, Gehard (van Klijnhout Fietsen), Tol, Marc en Alex samen met mij in alle vroegte naar Maastricht. Snel ff de kaderkaartjes gehaald en vervolgens rond 8.30 op pad gegaan. De eerste 40 kilometers zijn altijd vlak bij de KC maar dan gaat het 110 kilometer ook echt los.

Te beginnen met de Voie de Chars. Deze anderhalve kilometer tellende klim laat direct je benen exploderen. Even tikt de beklimming zelfs 22% aan om gemiddeld aan 11% te komen. Bovenaan is het een waar slachtveld met renners die echt helemaal stuk zijn gegaan. Dan op pad naar Côte Hautgné (max 10%), Côte de Chaply overgaand in Côte de Fays  en Cote de Miroulle. Opwarmertjes voor het echte werk: Côte de Chambralles.

Na een zeer mooie afdaling vanuit Presseux kom je over de brug en dan gaat rechtdoor de klim gelijk omhoog. Je kijkt tegen een muur aan van bijna 2 kilometer met stukken tot 16%. Heel even kan je bijkomen op weg naar Harze maar dan gaat de weg weer omhoog gedurende 4 kilometer via de Côte de Havelange (gem 6%), naar het hoogste punt van de dag op 400 meter.

Hierna is het 17 km afdalen naar Remouchamps (hier nog een verzorgingspost) om de bekendste klim van de dag te doen: La Redoute, bekend van Luik-Bastenaken-Luik. De bekendste maar zeker niet de zwaarste klim van de dag met slechts 1500 meter en gemiddeld 9,4%. Hierna even afdalen om vervolgens direct Côte de Cornemont weer op te gaan, ruim 4 km maar gemiddeld zo’n 5%.

Heel even naar beneden en dan de Rue Bay-Bonnet op, een lange klim van bijna 6 km, niet al te steil maar de kilometers ga je hier wel voelen. Dan daal je af richting de Maas om de mooie, bochtige Xhavée op te rijden. Als je over hebt kan je op de geleidelijke klim nog even lekker doortrekken 2 km lang gemiddeld 5 a 6%.

Na de laatste post wacht de onvermijdelijke  Hallembaye. 800 meter rechtdoor over een brede weg gemiddeld 9% omhoog met stukken 12%. Het wordt stil als je omhoog rijdt maar iedereen weet dat hiervandaan het gedaan is. Nog even Rue du Garage op, de Maas over en dan nog 20 km in een treintje over Eijsden naar de finish.

Alles bij elkaar weer een zeer goed georganiseerde versie, ruim 4500 deelnemers dus lekker compact en nergens te druk. En zoals altijd een magnifiek parcours met na afloop een super gezellig plein met de lekkerste patat ooit. Tip van de week: geen verzorgingspost onderaan de Redoute volgende keer graag. Volgend jaar zeker weer !