Sinds ruim een half jaar  ben ik begonnen met het luisteren van wielerpodcasts. Het begon met die van Laurens ten Dam die ik ook volg op Instagram en Twitter waarop hij deze aankondigde. De eerste die hij maakte met co-host Stefan Bolt kwam vanuit zijn “mancave” in zijn achtertuin en ging over onder andere wat een coureur allemaal doet tijdens de wintermaanden.

Live slow, ride fast

Samen met amateur-wielrenner en koersenthousiast Stefan Bolt startte Laurens ten Dam de live slow, ride fast podcast. De eerste uitzending was op 12 maart 2018 duurde ruim 45 minuten. Drie kwartier interessante informatie over strandwedstrijdjes, goede wijn en koffie, trainingsmethodes en wellicht wel het leukste: een inkijkje in het leven van een wielerprof.

Ondertussen zitten we al bij aflevering 16 (van maar liefst 97 minuten) en komen de afleveringen vanuit allerlei plaatsen vandaan. Laurens heeft een eigen microfoon dus als hij in de Giro of de Tour zit neemt hij op rustdagen er gewoon daar eentje op.

The Move

Een must listen podcast is die van Lance Armstrong. Zijn podcasts getuigen van veel kennis en een scherpe blik op de koers. Dit in combinatie met zijn kenmerkende ongezouten mening levert elke keer weer 30 minuten luisterplezier op. Pluspunten: goede muziekheader en veel humor. Veel achtergrondverhalen, telefoontjes met bekenden uit het wielermilieu en gedegen analyses van de wedstrijden. Het halve peloton wil graag weten wat Lance heeft te zeggen over het wielrennen en dus deed hij dat bijvoorbeeld ook elke dag vanuit Aspen tijdens de laatste Tour zonder een blad voor de mond te nemen.  

Cassette

Cassette is een podcast met achtergronden uit de wielersport, zoals de maker Benjamin de Bruijn het zelf omschrijft. Sinds 2018 combineert hij in Cassette twee passies: wielrennen en podcasten. Het mooie van zijn podcast vind ik de uiteenlopende onderwerpen en de journalistieke benadering met veel achtergrond informatie daarover. De laatste podcast online ten tijde van dit stukje is bijvoorbeeld die over het werelduurrecord dat Dion Beukeboom wil gaan aanvallen over een week. Andere gasten tot nu toe waren onder andere  dopingexpert Douwe de Boer,  journalist David Walsh en oud-renner Maarten Tjallingii.

De Rode Lantaarn

Deze podcast is afkomstig van het wielerblog Het is Koers. Deze blog is ook zeer de moeite waard want hier kun je allerlei verhalen vinden aangeleverd door een grote groep schrijvers die gratis en voor niets razendleuke wielerstukjes aanleveren. Willem Dudok en Tim de Gier zijn de super-enthousiaste jongens die lekker over wielrennen praten, meestal vanuit een wielercafe. Het mooie van deze podcast is dat er ongedwongen, maar met de nodige kennis,  over wielrennen gesproken wordt net zoals je dat met je eigen vrienden zou doen aan de keukentafel na een zondagmorgenritje. En recent genomineerd voor een Dutch Podcast Award.

In ‘t wiel

AD-kopstukken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam maken samen met oud-renners zoals bijvoorbeeld Thomas Dekker tijdens de laatste Tour de France deze podcast. Met Thijs Zonneveld staat deze podcast garant voor veel inside informatie vanuit het peloton gecombineerd eigenzinnige journalistiek. Met Thomas Dekker halen ze gelijk ook een autonome oud-renner binnen die zeker van meerwaarde is voor deze podcast met zijn kennis over het wielrennen in combinatie met zijn recht-voor-zijn-raap mentaliteit. Regelmatig worden ook,  meestal telefonisch, bekende coureurs aan het woord gelaten met hun verhalen die vanuit het peloton. En dan heb je nog een een podcast over wielrennen is mij verteld vanuit het land van onze zuiderburen: Radio Stelvio. Ik heb deze (nog) niet beluisterd maar volgens henzelf is het die straffe Vlaamse podcast over de koers!Voor- en nabeschou-wingen, rubriekjes en koersklap met een peloton flitsende gasten! Die ga ik binnenkort dus maar eens even checken.