Afgelopen week reisde ik af naar het fietswalhalla Mallorca. Op iets meer dan 2 uur vliegen vind je als wielrenner hier alles wat je nodig hebt om heerlijk te kunnen fietsen: geweldig weer, geweldige wegen en geweldige routes met de nodige hoogtemeters.

 

Coll d’Orient, Coll de Soler (zuid), Puig Major & sa Batalla

 

IMG_2242Deze rit was mijn langste rit op Mallorca, 107 kilometer met 2265 hoogtemeters. Ik startte in Selva om via Lloseta naar de Coll d’Orient. Deze col ligt in het verlengde of in het geval van mijn ritje, voorafgaand aan coll d’Honor. De laatste ligt 50 meter hoger dus je moet na de top van Orient even naar beneden en vervolgens weer omhoog. Coll d’Honor is rijtechnisch maar ook kwa omgeving veel mooier dan de Orient. Deze laatste heeft geen steile haarspeldbochten maar wel een mooier stukje asfalt. Vandaar dat aangeraden wordt om eerst de Honor te doen en dan af te dalen via de Orient.

IMG_2252Ik reed via de afdaling van Honor naar Bunyola om daar de zuidelijke Coll de Soler te doen. Deze variant is een stukje korter dan de beklimming van dezelfde col maar dan vanuit Soler. Ruim 5 kilometer haarspeldbochten brengen je met gemiddeld 5% tot de top om daar vandaan 10 kilometer te dalen naar Soler waar direct de hoogste klim van het eiland wacht: Puig Major. Deze col is 845 meter hoog en start bijna op zeeniveau . Ruim 13 kilometer met gemiddeld 6% brengt je uiteindelijk naar de Monnaber tunnel. Als je deze uitkomt en heel even iets daalt sta je oog in oog met het adembenemend mooie en blauwe meer van Cuber.

Vanaf hier daal je af naar het verder gelegen meer Gorg Blau en via de afdaling van de sa Batalla kom je uit in Caimari. Hier vandaan is het dan nog maar een paar kilometer naar Selva en is het rondje weer mooi rond.