De Torino-Nice Rally is een bikepacking-, touring- of randonneur-evenement – een rit die een beetje van alles is, behalve technisch moeilijk in de zin van mountainbiken. Het is geen race, alleen een uitdaging om te volbrengen en een opgave hoe je energie goed te verdelen.

De route omvat ongeveer 485 km aan asfalt en 240 kilometer rotsachtige, militaire gravel stradas langs de grens van Frankrijk en Italië, vaak op een hoogte van 2.000m of meer. De route bevat twee Grand Tour-cols, met als hoogste punt de 2.750m hoge Col d’Agnel. Het landschap van de nationale parken Queyras en Mercantour en de Ligurische, Cottische en Maritieme Alpen zal degenen die bereid zijn lange dagen te rijden en buiten te slapen, dagelijks belonen met mooie zonsopkomsten en zonsondergangen.

DOELSTELLINGEN VAN DE RIT

Respecteer Rule # 1 (zie hieronder)

Rule #1          Don’t be a dick

  • Leave no trace of your campsites, drop no litter
  • Stay on-trail: no riding around puddles / causing extra wear
  • Give way to other trail users
  • Be nice to any businesses that you visit along the way
  • Don’t break the law
  • Rijdt in de stijl en traditie van een zelf georganiseerde rit zoals bij andere langeafstands- en randonee-ritten.
  • Laat je niet beperken door puurheid van stijl, ongeschreven regels van zelf georganiseerde ritten of andere soortgelijke dingen. Als je een 3-gangenmaaltijd krijgt met een flesje rood, dan neem je het wel aan, toch?
  • Rijden met anderen wordt aangemoedigd. Het is een sociale rit, geen race.
  • Slaap zo veel mogelijk in de buitenlucht. Het is een prachtig gebied, vooral tijdens de uren van zonsopkomst en zonsondergang. Er zijn ook B+B’s en Gites d’Etape langs de route, evenals ‘gevonden onderdak’ mogelijkheden als je rondkijkt. Selecteer gewoon een geschikte slaapplek.
  • Om te genieten van een welverdiende steak + frites aan de Côte d’Azur, ga je naar het strand, waar je een traditionele duik neemt en economisch dronken wordt op niet veel bier / wijn.
  • Om alles behalve regel # 1 en L.N.T te negeren en te doen wat je wilt, kun je ook gewoon van de rit genieten.

GOED OM TE WETEN

Het is de moeite waard om het volgende te beseffen voordat je de route rijdt.

Risico’s

  • De rally is een echte bergbelevenis. Je zult de meeste dagen boven de 2.000m hoogte zijn en wanneer je naar de bergen gaat, moet je rekening houden met bergweer. Het weer kan snel omslaan, waardoor je zeer snel met andere omstandigheden te maken krijgt. Uitgeputte en koude rijders kunnen gevaarlijke fouten maken tijdens lange afdalingen. Als je op 2.500m op een ruig pad rijdt als er een onweersbui losbarst, en de beschutting pas na een lange afdaling beschikbaar is, is het een harde leerschool om te ervaren wat ontoereikende wielerkleding betekent bij dit soort weer. Neem goede waterdichte kleding mee (bij voorkeur met een capuchon), warme waterdichte reservehandschoenen en isolerende lagen die ook functioneren als ze nat zijn – Primaloft-gilets of bergjassen voor klimmers bijvoorbeeld. Waterdichte shorts ook, vooral als uw fiets geen spatborden heeft. Denk aan de koudste ervaring die je ooit op een fiets hebt gehad en stel je dan voor dat je het koud hebt op een col op meer dan 2.000m hoogte. Neem de juiste spullen mee!
  • De rally heeft misschien een vriendelijke atmosfeer, maar de route is niet bedoeld voor onervaren mensen. Veel delen van de weg en het parcours hebben onbeschermde afgronden aan de zijkant die gemakkelijk fataal kunnen zijn – dit is niet ongebruikelijk in de Alpen, maar kan nieuw zijn voor sommige rijders uit vlakkere gebieden. De wegen en paden gaan steil omhoog en hoewel ze over het algemeen breed zijn in plaats van single-track, kunnen ze op plaatsen heel open en onbeschut zijn. De afdalingen kunnen steil zijn met losse en oneffen oppervlakken. Verkeer kan na elke bocht opdoemen, op zowel verharde als onverharde wegen – er rijden 4×4 terreinwagens, motorfietsen en kleine, veelgebruikte 4×4 Fiat Pandas. Rij veilig en denk altijd na over wat er na die blinde haarspeldbocht zou kunnen komen.
  • De info over de route bevat waarschuwings-POI’s / waypoints in de GPS-bestanden die ook in de beschrijvingen worden vermeld. Neem de beschrijvingen mee en gebruik de waarschuwingen – ze bevatten echt belangrijke veiligheidsinformatie en route-opties in geval van veranderende weerscondities (evenals tips voor goede eet- en drinkgelegenheden).
  • Er is geen verplichting of druk om je aan de route te houden en het rallyformat gaat altijd over keuzes en routeopties.
  • Dit is geen ideale eerste tourroute voor lichtgewicht fietsen met dunne banden en velgremmen waar 8-10kg bagage mee moet worden vervoerd. Als je op basis van eerdere ervaringen weet wat je aan het doen bent, is het OK. Zo niet, dan kun je er beter niet op de eerste dag van de rit achter komen dat je het verkeerd hebt ingeschat. Een goede voorbereiding maakt je een veiliger rijder.
  • Zorg ervoor dat je de regels voor fietsers in Italië en Frankrijk kent en naleeft. Dit omvat zichtbaarheid ‘s nachts – lampen en reflectoren zijn wettelijk verplicht.
  • Je moet een geschikte aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering hebben tijdens de tocht. In het geval van een incident kunnen de autoriteiten je verzekeringsgegevens nodig hebben.
  • Regel dat in geval van nood je hulp kunnen oproepen. Je staat er echt alleen voor en moet daar naar handelen. Houd een powerbank bij de hand in je bagage en wees te allen tijde op de hoogte van het nummer voor hulpdiensten en ken je locatie.
  • De Torino-Nice Rally is geen race. Het is gewoon niet de bedoeling van het evenement. Rijdt zo snel of zo langzaam als je wil of wanneer je maar wil.
  • Biedt hulp aan iedereen die het nodig zou kunnen hebben – vraag altijd even aan mensen die hulp nodig zouden kunnen hebben.

PRAKTISCHE TIPS

1. Doe voorzichtig met je spullen

De spullen die je bij je hebt, moeten de hele rit mee. Doe er daarom voorzichtig mee, kijk uit waar je het neerlegt en hoe je het in je tassen pakt. Uitgeputte hersens werken nou eenmaal wat minder. Je kunt per ongeluk zo maar je bril op de eerste dag breken waardoor je mogelijk een tijd zonder moet rijden. Zo kan het scherm van een telefoon of een ander kwetsbaar voorwerp kapot krassen, omdat het in een tas tegen iets anders aan ligt te schuren door het geschud op de gravelwegen.

2. Kleding: laagjes zijn alles

In het outdoorwereldje roepen ze al jarenlang niet anders, maar voor fietskleding geldt eigenlijk hetzelfde. En omdat je bij dit soort tochten moet werken met wat je bij je hebt, geldt het nog sterker. Probeer je kleding op te delen in zoveel mogelijke laagjes die je op allerlei manieren met elkaar kan combineren. Naast de gebruikelijke fietsjerseys, en -broek, kun je een waterdicht jack, beenstukken, armstukken en een muts voor onder je helm meenemen. Kortom heel veel compacte kledingstukken die op allerlei manieren te combineren of over elkaar te dragen waren en zo aangepast kunnen worden aan de omstandigheden.

3. Italië is de allerbeste plek voor zo’n avontuur!

Aangezien de Torino-Nice rally geen race is, maar een tocht, moet er ook wat tijd zijn om te genieten van al het lekkers dat de lokale keuken te bieden heeft. Gelukkig volgt de route min of meer de Frans-Italiaanse grens naar het zuiden en is er meer dan voldoende tijd en gelegenheid om in kneuterige dorpjes heerlijk pasta’s te verorberen, of aan een kopje met de meest perfecte cappuccino ooit te slurpen. Over extra kilootjes hoef je je geen zorgen te maken, je trapt het op de volgende col er wel weer vanaf.

4. Waterdichte tassen zijn lifesavers

Het mooiste van dit event is, dat je mensen op letterlijk elk type fiets, en met elke soort tassen ziet deelnemen. Maar een ding is duidelijk: als je meer dan een paar dagen op pad bent, heb je geen invloed op het soort weer dat je over je heen krijgt en moet je voorbereidt zijn op regen. Waterdichte bikepacking tassen zijn dan lifesavers. Niets is vervelender dan te ontdekken dat je slaapzak, of extra kleding onderweg drijfnat is geworden.

5. Nog nooit iemand bij de finish aangekomen en geroepen: ik had een te licht verzet

Een verzet van minder dan 1-op-1 (voor kleiner dan achter) is geen luxe. Bedenk je dat je niet alleen jezelf en je fiets, maar ook je bepakking omhoog moet worstelen. Kortom, een licht verzet is gewoon lekker.

6. Tubeless is geweldig, maar…

Tubeless is voor TNR zeker te overwegen ter voorkomen van lekrijden op grote stenen en snake bites. Let echter wel op dat alles goed gemonteerd is en je voorkomt dat je alsnog met binnenbanden moet rijden.

7. Je frametas kan te vol zitten

De tas die in je frame hangt, strijdt om ruimte met je rondtrappende benen. Probeer hem daarom zo plat mogelijk in te pakken. Zachte dingen die de neiging hebben om uit te zetten (zoals bijvoorbeeld een jas) kan je veel beter in je zadeltas of je stuurtas doen. De frametas is sowieso de beste plek voor dingen waar je snel bij wil: eten, een gelletje, je zonnebril, een reserveband of een petje voor onder je helm.

8. Kies de breedste band die je in je fiets kan krijgen

Aanzienlijke delen van de route gaan over asfalt maar de verdeling tussen onverhard en verhard lijkt bijna 50/50 te zijn. Toch kun je de bandenkeuze het best laten afhangen van de onverharde delen van de route. Een paar goede gravelbanden leveren op de weg nauwelijks nadeel op, en op onverhard terrein heeft het alleen maar voordeel. Kies de breedste banden die in je fiets passen. En vergeet daarvoor niet de passende binnenbanden mee te nemen als reservebandjes.

9. TNR is een rit voor iedereen

Torino-Nice Rally lijkt een loodzware slijtageslag voor conditiebeulen maar in werkelijkheid is het een prachtige tocht die goed te doen is. De grote cols beklimmen onderweg is natuurlijk zwaar maar met het juiste verzet is het een veilige en spannende manier om zo’n avontuur te lijf te gaan.

TIPS VOOR HET RIJDEN OP GRAVEL

  1. Houd je stuur onderin vast, want als je met je handen bovenop de remgrepen afdaalt, kan je stuur uit je handen slaan als je door een kuil of over een steen rijdt.
  2. Rem pulserend en nooit te heftig met vooral je achterrem en in mindere mate met je voorrem om de snelheid onder controle te houden.
  3. Kijk ver genoeg vooruit en niet vlak voor je voorwiel. Als je verder naar voren kijkt, kies je automatisch de juiste lijn, waarbij je obstakels omzeilt. Stuur geleidelijk bij en niet door plotseling hard in te sturen.
  4. Als je het midden van het gravelpad een rug van los gravel moet passeren, doe dat dan als de rug vlakker is geworden. Met hogere snelheid door los gravel rijden, is als door los en diep zand rijden. Je stuur kan dubbel slaan.
  5. Ga op rechte stukken als je niet hoeft te trappen, met wat meer druk op je pedalen staan en kom een beetje uit je zadel. Je kunt bij steile stukken eventueel wat meer op de achterkant van je zadel gaan zitten of er een beetje achter gaan hangen.
  6. Knijp niet te krampachtig in je stuur en houd je bovenlichaam ontspannen. Als je te stijf op de fiets zit gaat deze vreemde bewegingen maken.
  7. Met gravelfietsen gaat je fiets soms in een richting die je niet zou verwachten. Maar vertrouw op de fiets en laat hem zijn weg zoeken.
  8. Als je door een bocht moet met wasbordstructuur, grote stenen of losse gravel, moet je er voor zorgen dat je voor de bocht voldoende vaart hebt geminderd. Rem vooral met de achterrem.
  9. Kies een goede lijn bij een bocht. Ga van buiten naar binnen en weer naar buiten door de bocht. Net als bij een haarspeldbocht op de weg.
  10. Kies de juiste bandenspanning in je banden. Niet te hard, want dan stuiter je alle kanten op en heb je geen grip. Ze moeten iets aan de zachte kant zijn, zodat ze zich kunnen vormen naar de ondergrond en goed grip hebben.
  11. Als je navigatie gebruikt, kun je de kaart gebruiken om af en toe te kijken wat voor bocht je nadert. Wees hier wel extreem voorzichtig mee, want als je je ogen ook maar heel kort van de weg haalt, kun je zo maar in een kuil rijden.

Zie ook YouTube filmpjes van Gravelcyclist “How to descend on a gravelbike?” en van GCN “How to ride gravel?