Vorig jaar augustus postte ik reeds een zeer enthousiast stuk over fietsen in de Auvergne. Dit jaar ben ik weer geweest en ook nu weer kwam ik enkele fantastisch mooie gebiedjes met pareltjes van klimmen tegen.

Aangezien ik half augustus de rally Turijn-Nice ga fietsen, was het plan om dit jaar wat langere ritjes te maken om zodoende goed voorbereid te zijn op lengte en hoogtemeters van de etappes. Voordeel hiervan was dat ik ook naar gebiedjes wat verder weg van de camping kon gaan met daarin weer heel veel nieuwe en mooie klimmen.

Col de Peccata

Onderweg tijdens een opwarmrondje na aankomst, kwam ik 2 lichtgewicht Franse klimmertjes tegen en reed ik een stukje met ze op. Ik vroeg of ze nog tips hadden en ze kwamen direct met hun favoriet: Col de la Croix de Peccata. Startpunt is het mooi gelegen Fay-sur-Lignon, op de grens met de Ardeche. Vanaf hier is het ongeveer 12 km klimmen en deze klim wordt gestaag steiler tot max 10%. Uiteindelijk kom je boven op 1570 m.

Vanaf hier rij je op en af langs allerlei colletjes (Col de la Clede 1385, Le Gerbier de Jonc 1417) om vervolgens langs het mooie meertje van Martial naar de laatste klim van de dag te rijden: Les Volges vanuit Lachapelle tot aan Saint Clement, 10 km a 6% gemiddeld.

Vanaf hier rij je omlaag terug naar Fay. Ik had mijn auto geparkeerd in Mazet-Saint-Voi staan en kwam vervolgens dus uit op 100 km.

Devesset & Rochepaule

Rochepaule is werkelijk een pittoresk bergdorpje gelegen in de Ardeche, ingeklemd tussen allerlei klimmetjes vanuit drie richtingen, Al het omliggende gebied ligt nog een stuk hoger want zelf ligt het op 900 meter en de omliggend toppen allemaal op ruim 1100. Alleen om er te komen moet je vanuit het zuiden of noorden er wel heen klimmen. Beide klimmetjes zijn ongeveer 4 km lang met een gemiddeld percentage van resp 5 en 6%. Overigens heeft dit dorpje een geweldige mengeling van bakkerij, bar en restaurant voor een welverdiende tussenstop: Le Relais de Rochepaule.

De mooiste klimmen liggen onderaan de afdalingen vanuit Rochepaule. Ten zuiden loopt hier een klim richting Freydaparet met een gemiddelde van ruim 6% en is 7 km lang. Deze klim slingert zich prachtig omhoog met vele vergezichten. De andere klim is zelfs nog mooier en langer. Vanaf de brug volg je eerst nog de rivier en vervolgens loopt de weg langzaam omhoog. Gaandeweg wordt de weg steeds steiler en slingert zich door bossen prachtig omhoog.

Onderweg passeer je na 7 km een dorpje Saint Pierre sur Doux maar dan ben je er nog lang niet. Uiteindelijk kom je na ruim 10 km aan op een D-weg en daar vlakt de weg wat af en ga je op neer neer naar Saint Bonnet le Froid. Je passeert de Col des Baraques (1072) maar de echte top ligt 3 km na het dorp op 1137 maar daar staat dan weer geen mooi bordje bij met de hoogte, raar.

Overigens, onderaan Rochepaule bij de brug kan je ook naar rechts richting Lalouvesc. Ook deze klim zich omhoog en hele stukken gaan tussen de bomen door dus je hebt lekker veel schaduw. Tot aan Lalouvesc heeft de klim Col de Lalouvesc en is bijna 8 km gemiddeld 5,1. Elke km staat netjes aangegeven op een bord met daarop het gemiddelde stijgingspercentage per km en hoelang je nog moet. Na het dorp loopt de klim nog ruim 5 km door en heet Col de Rouvey. Beide klimmen bij elkaar zijn dus goed voor ruim 13 km klimgenot en je eindigt op 1244 meter hoogte.

Alle routes van deze vakantie kan je vinden bij Auvergne routes part 2

De rest van de vakantie heb ik een mengeling van ritjes gereden die ik zoals reeds vermeld al eerder heb geplaatst en die kan je hier vinden: Auvergne routes.