Zoals een echte autist betaamt, ben ik het afgelopen weekend maar weer eens afgereisd naar mijn geliefde Bergen. De enige plek ter wereld waar Bergen zo dicht bij de zee liggen en waar zo heerlijk gemountainbiked kan worden. En zo dicht bij huis. Kortom, in gezelschap van de vrouw met de fietsjes achterop de auto afgelopen zaterdag afgereisd naar de Villa in Bergen, een heerlijk intieme B&B in het hartje van deze  kunstenaarsenclave en geboorteplaats van onder andere The Lau van de Scene en Saskia Noort.

Ten noorden van het dorp Bergen liggen de Schoorlse Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft de hoogste en breedste duinen van Nederland. Op sommige plaatsen zijn de duinen wel vijf kilometer breed. En in dit gebied is een waanzinning uitdagend parcours aangelegd, gesponsord door de plaatselijke Rabobank.

De route is ongeveer 15 kilometer lang en telt in totaal 160 hoogtemeters. Maar wat vooral telt is de enorme variatie. Zo rij je door een bos, dan sta je op de top van een duin en zo moet je 320 meter omhoog met een gemiddeld percentage van 11%. Dit is de  steilste en langste klim van de route naar de top van de Schoorlse Nok. Dit is een van de hoogste duinen van Schoorl en Nederland (48 meter boven NAP, zie hier voor het hoogteprofiel). Kortom, niet voor koekenbakkers maar als je een beetje regelmatig fietst is hij goed te doen binnen een uurtje. Ik deed er 45 minuten over maar het record schijnt 31 minuten te zijn, waarschijnlijk met een crossmotor gereden.

De volgende morgen de fiets maar thuisgelaten want de geblesseerde hand (kliko-accident met een gat in de hand als gevolg, moest eigenlijk gehecht maar ja, ik heb zelf  BHV dus…) had toch wat terugslageffecten te verduren en dus de renschoenen maar aangedaan voor een heerlijk 10 km door de Schoorlse duinen. De route loopt kris-kras door het natuurgebied en je komt regelmatig het MTB-parcours tegen. Overigens reden er ook heel wat lieden off track rond, foei !

De route begon direct met de klim naar de Schoorlse Nok maar je wordt wel beloond met een adembenemend uitzicht over de hele omgeving. Voor de rest is de hele loop gewoonweg prachtig te noemen: bos, heide, zandverstuivingen, duinen, alles kom je tegen en wat erg opvallend was, je komt bijna niemand tegen. En dit terwijl de Schoorlse duinen toch een zeer geliefd trainingsgebied is voor alle runners en bikers uit de wijde omgeving. Hierna maar gewoon naar Egmond gefietst om daar nog even een lekkere strandwandeling te maken. Wist niet dat je daar met je caravan gewoon aan het strand mag staan. Staat geloof ik wel een wachtlijstje van een jaar of tig voor maar je kan ze ook gewoon huren indien ze vrij zijn natuurlijk.

Al met al een sportief en ontspannend weekendje en als je nog eens in Bergen of Egmond bent en je hebt dorst of lekkere trek: Wonders is the place to be !