Twee weken geleden reisde ik met Roy & Rob af naar de Veluwezoom om daar een heerlijke gravelrit te doen. We waren nog niet thuis of Rob appte ons al met de mededeling dat er in Brabant ook heerlijk over beboste en door heide omgeven grintpaadjes gereden kan worden.

En dus vertrokken Roy en ik vanmorgen richting Eindhoven om daar de route van De Groote Heide Shimano Gravel Ride te gaan rijden. Nog specifieker: de route voert door geweldig mooie en uitgestrekte natuurgebieden zoals de Strabrechtse-, Somersche- en Leenderheide, samen ook wel de Groote heide genaamd.

We parkeerden bij het fietscafe Hut van Mie Pils. Een wat vreemde naam deze is ontstaan uit de herberg (hut) van Maria (Mie) Peels (Pils). De “Aalsterhut” die hier vroeger lag stamde uit 1717 en lag langs de oude postkoetsroute naar Belgie, midden in de natuur. De stamgasten van deze oude herberg bestonden voornamelijk uit stropers die op strooptocht gingen in de bossen. Het huidige café, met groot terras, ligt op de plek van de oude hut, nog altijd in de bossen.

Hier pakten we de route op die eigenlijk 4 kilometer naar het noordwesten start bij de High Tech Campus . En vervolgens reden we over mooie en autoluwe fietspaden door bossen en omgeven door heide van gravelstrook naar gravelstrook. eten maar ik schat dat er zeker 40 kilometer aan gravelpaadjes onder de 28 mm banden van mijn Giant TCR Advanced Disc 1 is doorgegaan.

Uiteindelijk voert de route ook weer langs het heerlijke terras van Mie Pils dus na bijna 95 kilometer hebben we daar maar onze verdiende versnapering genomen. Kortom: een mooie route met veel gravel, goed te doen met de racefiets (wel  adviseer ik iets dikkere bandjes) en de verzorging van de innerlijke mens is ook dikke voldoende want om de 10 kilometer kom je wel langs een boscafe, restaurant of iets anders waar je lekker kan eten en drinken, ook belangrijk !