Vanaf oktober 2018 zijn Martin en ik bezig geweest met het ontdekken van zoveel mogelijk gravelroutes rond de Veluwe en Apeldoorn. En dat heeft uiteindelijk geleid tot wat ons betreft de ultieme gravelride van midden-Nederland…

Zoals reeds eerder hier beschreven, werd het vlammetje aangewakkerd door Het Wielrenblad & het illustere duo Rob & Roy, gravelriders van het eerste uur. We reden de zogenaamde Gravelmania en waren direct verslaafd aan gravelriden.

Deze route hebben we een aantal malen gereden en hier en daar aangepast om nog meer onverharde kilometers erin te krijgen. Vervolgens kwamen we op Gravelrides.cc een mooie en uitdagende gravelroute tegen bij Apeldoorn die oa. door het Kroondomein loopt.

Ook deze route hebben we een aantal maal gereden en gefinetuned. Aangezien we steeds meer bedreven werden in het gravelriden en de kilometers beter en beter gingen verteren, bedachten we dat het wellicht een briljant idee zou zijn om de 2 routes te combineren.

En zo geschiede en we zijn eigenlijk wel een beetje trots op deze route. Ruim 116 kilometer prachtige en afwisselende natuur en slechts 10 kilometer verhard (maar nog steeds door een prachtige omgeving). Wij starten altijd onder Doorwerth en vervolgens pakken we eerst de Gravelmania-route op.

Het ongelooflijk mooie gedeelte bij Eerbeek is dan het laatste stukje van deze route en vanaf Hoenderloo pakken we Apeldoorn-variant op. Deze leidt onder andere door het gebied bij Hoog-Soeren om daarna rond Kootwijk heel veel gravel te pakken.

Daarna over de weg naar Otterloo waarbij de Gravelmania-route weer wordt opgepakt. Hierbij wordt je getracteerd op mooie lange gravelpaden rond Oud-Reemst en Wolfheze.

Natuurlijk zijn de Offgrid Gravel Series Limburg, Strade Bianche Heide en Peel(Brabant), en de Groote Heide Gravelride (Brabant) geweldige gravelrides die je zeker moet gaan rijden. Echter de GM meets GA is een must do voor alle gravelriders !