De serie ‘Kerkepad’ was, vanaf 1976, vele jaren te zien bij de NCRV.  Naast de uitzendingen op tv organiseerde de NCRV speciale ‘Kerkepad’-tochten langs deelnemende kerken, die te voet of per fiets konden worden afgelegd. Vandaag hebben Knielian en ik op deze mooie Hemelvaartsdag dan maar weer eens een ouderwetse Kerkepad gedaan door het mooie land van de Graafstroom.

De eerste tussenstop was de Onze Lieve Vrouwe Parochie van pastoor Knielian te Papendrecht. Van hieruit werd koers gezet naar de eerste kerk-tussenstop te Schelluinen via Sliedrecht en Hardinxveld. De Nederlands Hervormde Kerk dateert van 1900 en staat op de plaats waar eerder de oude kerk stond, die reeds in de 14e eeuw was gebouwd.

Hier vandaan werd koers gezet richting Hoornaar en vlak voordat we het dorp insnelden, zag Knielian ineens een zwart voorwerp in de sloot langs het weiland. Nadere inspectie leerde ons dat het een koe betrof. Vreemde plek en vast niet gezond op de langere termijn voor het arme beest dus maar de buurman van de boer erbij geroepen. Deze was zeer stoicijns want het gebeurde wel vaker dat koeien en fietsers hier in de sloot belandden. Gelukkig was het deze keer een koe.

Hoornaar is in de omstreken al te herkennen aan de kerktoren van de Nederlandse Hervormde kerk. Deze kerk die gesticht zou zijn in het jaar 624 bestaat uit een eenbeukig schip in gotische stijl en is gebouwd in de 15e eeuw. De toren is later in 1555 opnieuw gebouwd en vertoont kenmerken van de renaissance. De kerk is gebouwd op een heuvel (donk = eolische zandophoping).

Vervolgens naar het prachtige Noordeloos gelaveerd. Helaas is de Hervormde Kerk van dit dorp geen afspiegeling van de rest van dit idyllische plekje in de polder dus niet alleen een foto gemaakt van de kerk maar ook wat leuke doorkijkjes als pleister op de wonde. Op naar Goudriaan.

De tachtigjarige oorlog (1568 – 1648), bracht ook de kerkhervorming. De kerk van Goudriaan gaat dan in protestantse handen over. Het oudste historische gebouw in Goudriaan is deze kruiskerk. Aangenomen wordt dat de toren uit de 14e eeuw en de kerk uit de 15e eeuw stamt. Wat ietrs later is neergezet is benzinestation de Haan voor al uw marsen, nutsen en blikjes cola. Plus een goed gesprek met de plaatselijke wielerkoning over afkortingen, gemiddeldes en natuurlijk de garmin (had ie nog niet de stakker….). Aardige vent.

De Hervormde kerk van Ottoland is de opvolger van een kerk die reeds gesticht werd rond het jaar 1260. Deze kerk is verloren gegaan en voor de bouw van de huidige kerk moest ook een in verval geraakt – vermoedelijk zestiende-eeuws – kerkgebouw worden gesloopt. In 1962 bleek bij een opgraving van de fundering aan de zuidzijde dat die kerk groter was. De kerk is ontworpen door de Dordtse stadsfabriek Jan Pluym en in 1732 gebouwd, met oorspronkelijk aan de westzijde van het gebouw een aangebouwde kerkenkamer en een knekelhuis. Overigens heeft deze kerkgemeente zijn eigen Hyvespagina. De wegen van God……

Door de stop in Goudriaan waren we wat verkleumd geraakt dus de Hervormde kerken van Molenaarsgraaf en Bleskengraaf (die in WO2 onherstelbare schade opliep en de wederopbouw nam een aantal jaren in beslag) houdt u nog van mij tegoed. Bij de Papendrechtste brug namen Knielian en ik weer afscheid van elkaar. Hij moet morgen rusten want zaterdag staat de Lenteloop weer op het programma alwaar het loopwonder zijn wereldtijd van vorig jaar (1.12,13 !) op de 15 km hoopt aan te scherpen.

Morgen weer een lekker ritje met meneer Verstand en meneer de Verschrikkelijke dus ik ga maar gauw naar bed want rijden op lage hartslagen daar hebben die jongens nog nooit van gehoord…..

De route kan je hier bekijken en downloaden en de bijna 70 km reden we in 30 gemiddeld met een hs van 71% gemiddeld, voorwaar niet slecht voor een gemiddelde Hemelvaartsdag.