Sinds een paar jaar gebruik ik Komoot, een online routeplanner. Vooral als je van gravelen of mountainbiken houdt is dit een geweldige site.

Kort samengevat is Komoot een app waarmee je routes kunt plannen, die vervolgens met navigatie kunt fietsen, waarna je de gereden rit kunt delen met de community. Maar dat is wel heel kort samengevat.

Komoot en Strava

Het grote verschil tussen Strava en Komoot is dat de laatstgenoemde veel meer gericht is op beleving in plaats van prestatie. Komoot is duidelijk gemaakt voor reizigers en ontdekkers. Zelf routes maken is super makkelijk met de verschillende maps die je kunt kiezen Ga je naar een onbekend gebied, dan kun je daar routes van anderen bekijken inclusief hun foto’s en aanbevelingen, en vervolgens deze downloaden en zelf gaan rijden

App

Je kan de desktopversie gebruiken maar er is ook een super overzichtelijke app die je zelfs als navigatie kan gebruik. Met je telefoon zoek je een route op die jezelf gemaakt of gereden hebt, of je zoekt er 1 die je wilt gaan rijden en de navigatie doet vervolgens als het werk. natuurlijk kan je ook al je routes downloaden naar je navigatie device zoals bijvoorbeeld een Garmin of Elemnt. Wat echt geweldig is het feit dat je de verschillende ondergronden kan zien waarover je rit heen gaat. Klik op het onderstaande kaartje voor meer info.

Kosten en Collecties

De Komoot app zelf is gratis, en je eerste regio ook. Maar wil je in een andere regio fietsen dan moet je de kaart daarvan kopen.  Je hebt dan de keuze uit 1 regio voor $3,99 een regiobundel voor $8,99 of je koopt gewoon de hele wereld in 1 keer voor $29,99. Heb je de premium versie (60 euro per jaar) dan zitten alle kaarten van de wereld erbij. Ook kan je dan bijvoorbeeld colelcties maken waarin je je ritten, avonturen, routes enz kan bewaren en weer geven. Ik heb bijvoorbeeld 3 collecties aangemaakt: Gravelrides, Roadrides en een aparte voor Turijn-Nice: kijk hier als voorbeeld van deze laatste.https://www.komoot.nl/collection/920631/-turijn-nice-rally

Meer weten

Wil je meer weten over Komoot, hier kan je alles lezen en wellicht word je net zo enthousisast als ik !