Aangezien we vanuit Dordrecht toch al vaak lang in de auto moeten zitten om ergens mooi te kunnen gravellen, hadden we het idee dat het midden van de Veluwe net iets te ver rijden was om elke week heen te gaan. Wat een misrekening…

Natuurlijk hebben we al veel vaker een stukje van het midden van de Veluwe meegepakt. Maar dit was meestal vanuit de regio Arnhem en dat stukje pakten we eigenlijk gewoon eventjes mee. En dus kenden we het gebied niet goed; dit is veranderd… Een paar weken geleden zag ik op Komoot een mooie rit voorbij komen vanuit Putten die grotendeels over het midden van de Veluwe loopt. Grof gezegd is dit het gebied boven de A1 die dwars door de Veluwe loopt ter hoogte (en daarboven) van Apeldoorn.

Onze 1e ride zijn we gestart vanuit Putten aan de westkant van de Veluwe. Het eerste deel van deze rit kenmerkt zich door eindeloze bossen zoals het Speulderbos en de Boswachterij Garderen. Je komt dan uit in Kootwijk waarna de route weer noordelijk gaat lopen. De route en ondergrond verandert nu naar veel grind en kenmerkt zich door toenemende hoogteverschillen.

Kroondomein en de hoogte in

Vanaf het moment dat je de spoorlijn oversteekt naar het noorden voel je de weg veranderen. Het loopt direct omhoog en dat moet ook wel want je komt uit in Hoog Soeren. Hierna kronkelt de weg nog ver omhoog om vervolgens af te dalen over 1 van de mooiste gravel afdalingen in Nederland: de Wieselseweg.

Je bevind je ondertussen al een tijdje in het Kroondomein, het privébos van onze koning (deels afgesloten van sept tot eind dec). Dit enorme gebied loopt vanaf de A1 helemaal omhoog tot halverwege ter hoogte van Epe. Kortom: dit is echt een heel groot gebied.

Feeëriek

Voor alle duidelijkheid, wij hebben ook maar wat keuzes gemaakt maar de mogelijkheden zijn hier echt enorm. Het landschap verandert na elke bocht, zit boordevol korte klimmetjes en de meeste paden zijn gewoon toegankelijk. Een echt speeltuin voor de gravellaars onder ons.

Wij hebben een aantal ritten in het gebied gemaakt en daarvan vind je de 2 mooiste hieronder. Ga je terug naar Putten dan doorkruis je weer veel bos en kom je talloze landweggetjes tegen. Keer je weer terug naar Kootwijk rij je voornamelijk over brede grindwegen al dan niet omgeven door eindeloze boswachterijen. Hoe dan ook: dit gebied is een schatkist aan mogelijkheden dus veel plezier ermee !