In de voorgaande post schreef ik al over het geweldige Kroondomein als gravel-walhalla. En wat blijkt, delen hiervan leiden tot nog meer mooie gebieden en hun prachtige gravelpaden. Deze keren gingen op pad naar het westen en het noordelijkste puntje van de Veluwe.

Uddel, Kootwijk, Elspeet, niet bepaald de bekendste dorpen van Nederland maar voor ons ondertussen bekend terrein, Hier vandaan rijd je namelijk zo een prachtig gedeelte van de Veluwe in met ontelbare mooie graveltrails door oneindige bossen en over de prachtigste heidegebieden.

Going West

Speulderveld

Vanaf Kootwijk reden we afgelopen weekend eens een keer wat meer westwaarts omhoog. Je start dan met geweldige grintwegen door de Boswachterij van Garderen en een kaarsrecht ellenlang grintpad door het Speulderveld. Daarna waan je je in een duister woud middenin het Speulderbos en vervolgens rij in een desoltaat heidegebied van de Leuvenhorst. Afwisseling troef dus en goed berijdbaar. Het Gemeentebos van Nunspeet laat je door bosranden aan de heide rijden en dan kom je ineens bij de uitkijktoren met een fenomenaal uitzicht over de heide. Dit gebied is echt prachtig en je rijdt er dwars doorheen over geweldige doubletracks. Boven Elspeet langs ga je naar beneden door de ondertussen beroemde tracks door de Elspeter Struiken, een must do als je in de buurt bent. Daarna doorkruis je het kroondomein en dat gaat op en af de hele tijd. Onderlangs Hoog Soeren heb je prachtige vergezichten en uiteindelijk ga je langs de spoorlijn onverhard weer terug naar de beroemde en brede grintweg Asselseweg. Alles bij elkaar 70 km met 95% onverhard.

Going North

‘t Harde

Een paar weken geleden besloten we om de noordkant van de Veluwe eens te ontdekken. We startten in Uddel naast de plaatselijk snackbar. Door het Kroondomein gingen we op weg naar Vierhouten en door de boswachterij van Nunspeet belandden we aan de overkant van de A28 waar een prachtig heidegebied ligt waar je dwars door heen rijdt. Tussen ‘t Harde en ‘t Loo rij je langs de rijksweg op een mooie beboste singletrack die op en neer gaat met venijnige klimmetjes. Bij Wezep keren we om via Landgoed Petrea en kilometers lang rijden we door doubletracks door de bossen zuidwaarts. Via de Tongerendse Heide naast Epe komen we langzaamaan weer in bekend gebied van het Kroondomein. Lange grintwegen vallen ons ten deel en ook de beroemde Elspeeter Struiken doen we weer aan met hun golvende en fotogenieke doubletracks. Na bijna 100 km met heel veel onverhard en afwisseling staan we weer bij Snackbar de Viersprong om onze verbrande calorieën weer aan te vullen.