Afgelopen weken verbleef ik in een waar fietsparadijs: Toscane. Slechts op 90 minuten vliegen, mooi-weer garantie zelfs in april en natuurlijk een prachtig landschap met mooie lange en vaak venijnige klimmen.

Mijn uitvalsbasis was Volterra, een oude vestingstad gelegen tussen Florence en de kust, ten westen van Sienna. Ik had de beschikking over een geweldige fiets, namelijk de Specialized Roubaix met 28 mm banden, schijfremmen en Di2. En dat alles is wel nodig want er loopt geen millimeter vlak. Daarnaast hen je nog de strade bianchi met alle kiezels en keien dus dan is een wat meer stootlek-vrije band ook geen overbodige luxe.

Landhill Bike Rental in Montaione, 30 km vanaf Florence, is een absolute aanrader. Niet alleen is Alessandro een super aardige gast, hij heeft ook nog eens verstand van fietsen. Mijn fiets werd bij mijn vakantiehuis afgeleverd precies op maat afgesteld, en dat wil wat zeggen met mijn 1.95 !

Vanuit Volterra heb je enorm veel mogelijkheden en zijn stadjes als Sienna, San Gimignano, Poggibonsi en Cecina aan de kust redelijk dichtbij. Ik reed over het algemeen gemiddeld tochtjes van zo’m 70 kilometer en kwam dan al snel aan de 1200 a 1500 hoogtemeters.

Hieronder een filmpje om een klein beetje het beeld te geven van fietsen in Toscane en daaronder kun je mij mooiste tochtjes vinden en downloaden.