Al 2 zomervakanties rij ik 2 weken rond in het heuvel- en soms bergachtige Auvergne. Een wirwar van mooie klimmetjes, vergezichten en prachtige dorpjes. Kortom: ga je die kant op, dan kan je deze routes alvast in je GPS zetten.

Vanuit Riotord klim je door voornamelijk bos met af en toe een vergezicht naar de Col de la Charousse. Hiervandaan daal je af naar Vanosc voor de klim naar Budignes. Als boven komt zit daar gelijk een heerlijk cafeetje voor de broodnodige dorstlessers. Afdalen naar Bourg-Argental en dan ruim 10 kilometer klimmen naar Col de la Republique. Vervolgens glooi je langzaam naar beneden naar de auto en kom je uit op bijna 2000 hm in ruim 75 km.

Gestart vanaf de camping, met direct 5 km flink klimmen om dat dal uit te komen, rijden we onder Barage Lavalette door langzaam omhoog naar Saint-Bonnet-le-Froid dat op bijna 1200 meter ligt. Je daalt dan geleidelijk af naar Dunieres om nog een aantal klimmetjes doen alvorens je weer het dal richting camping af kan dalen. Een zeer mooie en redelijk gemakkelijk ritje met toch nog ruim 1800 hm.

Overal in Frankrijk worden oude spoorbanen en (jaag)paden langs kanalen en rivieren omgetoverd tot mooie vlakke en autovrije fietspaden. Zo ook in de Auvergne. Deze worden ook wel Voie Vertes (VV) genoemd. Dit resulteert in geleidelijke klimmen die voeren langs adembenemende vergezichten en door eeuwenoude dorpjes. Vanaf de camping heb ik het begin van de VV opgezocht en vanaf daar heb ik deze gevolgd tot aan Saint-Meyrat. Een VV van meer dan 40 km !. Hierna duik je weer het heuvelachtige gedeelte van deze streek in een ga je op en af via Saint-Regis-du-Coin, Marlhes en Sainte-Sigolene weer het dal in richting de camping.

Deze route is de favoriete route van mijn fietsmaat Bas Reijnders, hij fiets al 300 jaar rond de camping dezelfde route maar ik moet zeggen dat dat ook wel een hele mooie is. Niet te lang (nog geen 50 km) met een paar pittige stukken erin en wederom prachtige vergezichten, een aanrader.